Het OOM-kantoor is gesloten van 23 december tot en met 1 januari. Vanaf 2 januari staan we je weer graag te woord. We wensen je fijne feestdagen!

‘Het gekste Nederlandse woord? Handschoenen!’

Nieuwsbrief april

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

‘Het gekste Nederlandse woord? Handschoenen!’

Ramiro Melo Cabeleira, productiemedewerker bij Van Rijsoort Bending in Klaaswaal, volgt een training Nederlands voor anderstaligen. Dat is een van de meer dan 150 gratis trainingen basisvaardigheden, die medewerkers nu zelf bij OOM kunnen aanvragen.

‘Ik zoek altijd de logica, maar ‘schoenen voor je handen’, dat blijft gek. Net als die vaste lettercombinaties zoals ‘sch’ of ‘oe’ in het woord handschoenen. Die hebben we in Spanje niet.’
 
Al kan Ramiro Melo Cabeleira na zijn emigratie in 2019 prima een Nederlands telefoongesprek voeren, schrijven is nog lastig. Daarom vroeg hij zijn werkgever om een training. Nu heeft hij elke donderdag van 12.00 tot 14.30 uur Nederlandse les bij Van Rijsoort. Samen met een collega die geboren werd in Eritrea.
 
Technische taal
‘In mijn huidige werk kan ik me goed redden. Toch wil ik beter Nederlands leren schrijven en het beter kunnen verstaan. Ik heb vaak ideeën voor innovaties. Die teken ik nu op een papiertje, maar ik wil ze ook kunnen opschrijven. Daarbij kan ik niet doorgroeien in mijn werk, als ik de taal niet goed beheers. Voor een baan als teamleider, zoals ik die in Spanje had, moet je in staat zijn om mailtjes te schrijven.’
 
De training is vooral gericht op het aanleren van grammaticaregels, werkwoordspelling en technische taal. Huiswerk heeft Ramiro ook. Deze week kreeg hij de opdracht om zijn activiteiten in het afgelopen weekend te beschrijven. Met gebruik van tegenwoordige en verleden tijd. ‘Ik heb vooral moeite met de sterke werkwoorden. Maar oefening baart kunst.’
 
Verder komen
De training bestaat uit ca 100 lesuren. Ramiro is blij met de training. Wel zou hij de wekelijkse les liefst opgeknipt willen zien in 2 lessen van 3 kwartier per week. Nu vraagt het veel van zijn concentratie en de stof zakt soms een beetje weg, gedurende de week.
 
Door goed te luisteren naar de gesprekken van zijn Nederlandse vrouw en door zijn kinderen in het Nederlands voor te lezen, probeert hij haast te maken. ‘De Nederlandse taal belemmert me niet in mijn werk, maar wel in wat ik later wil doen. Mijn toekomst is belangrijk: als ik niet goed kan schrijven, kom ik niet verder.’
 
Jouw medewerkers kunnen nu gratis een training volgen op het gebied van Nederlandse taal, rekenen, digitale, persoonlijke of vakvaardigheden. Op oom.nl/basisvaardigheden kunnen zij het trainingsaanbod Basisvaardigheden bekijken en een training aanvragen.
 
Meer informatie over de gratis trainingen Nederlands voor anderstaligen? Neem contact op met projectmedewerker Helga Dekkers via projectbureau@oom.nl of 0172-521 553.