Het OOM-kantoor is gesloten van 23 december tot en met 1 januari. Vanaf 2 januari staan we je weer graag te woord. We wensen je fijne feestdagen!

Draag bij aan de opleiding van toekomstige vakmensen

Nieuwsbrief september

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Draag bij aan de opleiding van toekomstige vakmensen

Heb jij medewerkers die hun huidige baan zouden willen combineren met het geven van praktijkles in het beroepsonderwijs? Wellicht is het programma Hybride techniekopleider iets voor hen.
 

Het techniekonderwijs zit te springen om goede praktijkdocenten. Dat komt omdat er meer behoefte is aan praktijkles en omdat er de komende jaren veel techniekopleiders op vmbo- en mbo- scholen met pensioen gaan. Hybride techniekopleiders – mensen die een baan hebben in de techniek en daarnaast praktijkles geven in het beroepsonderwijs – kunnen leerlingen beter voorbereiden op de beroepspraktijk. Daarbij kan het voor technici leuk en interessant zijn om naast hun baan hun kennis- en vaardigheden over te dragen op een jongere generatie.
 
Hybride techniekopleider
Met de technische opleidingsfondsen A+O, Wij Techniek en Bouwend Nederland, de overheid, roc’s, Fontys en partners in verschillende regio’s heeft OOM het programma Hybride techniekopleider opgezet. In dit programma leren ervaren technici hoe zij op een inspirerende manier actuele praktijkkennis doorgeven aan de vakmensen van morgen. Binnen 1 jaar behalen zij hun Pedagogisch Didactisch Diploma en kunnen zij naast hun baan aan de slag als medewerker assistent-docent voor technische vmbo’s, roc’s en hbo’s.
 
Opleidingstraject
Het programma Hybride techniekopleider is bedoeld voor medewerkers met een technische opleiding op minimaal mbo-4 niveau, en vooral: met passie voor techniek. Ervaring met de begeleiding van jongeren is niet noodzakelijk. Het programma duurt gemiddeld 10 maanden. Medewerkers volgen in die periode ongeveer 16 tot 18 scholingsdagen (in de namiddag en avond). Daarnaast lopen zij 80 uur stage bij een roc en/of vmbo-school in de buurt. Een hogeschool verzorgt de opleiding en na afloop wordt een pedagogisch didactisch diploma (PDD) uitgereikt. Meer weten over het opleidingstraject? Bekijk dit filmpje.
 
Neem contact op
Heb of ben jij een ervaren en enthousiaste vaktechnicus, die toe is aan een nieuwe stap? Iemand die zijn of haar kennis graag doorgeeft aan de volgende generatie? Wil je bijdragen aan goed en up-to-date onderwijs voor toekomstige medewerkers in de sector? Neem dan contact op met je regiomanager.