Hoe Peter van Eijzeren structuur aanbrengt in zijn opleidingsbeleid

Nieuwsbrief maart

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Hoe Peter van Eijzeren structuur aanbrengt in zijn opleidingsbeleid

Om het opleidingsbeleid van zijn bedrijf te professionaliseren, vroeg Peter van Eijzeren van landbouwmechanisatie- en constructiebedrijf Van Eijzeren bv in Borssele OOM om advies.  ‘De regiomanager heeft veel kennis en ervaring. Dit had ik nooit bedacht.’
 

‘Ons bedrijf heeft 2 vestigingen. Het landbouwmechanisatiebedrijf verkoopt, onderhoudt, repareert en keurt tractoren, agrarische machines en grondverzetmachines. Het constructiebedrijf ontwerpt en bouwt constructies, apparaten en machines voor de industrie. In totaal zijn er 65 mensen in dienst. Opleiden doen we altijd al, maar het gebeurde ad hoc. Het gevolg was dat we veel tijd kwijt waren aan de organisatie en niet vooruit konden kijken.

Bedrijfsopleidingsplan (BOP)
We hadden behoefte aan meer structuur in ons opleidingsbeleid, zodat we aan het begin van een kalenderjaar zouden weten welke opleidingen er op het programma staan en wat het bijbehorende kostenplaatje is. We wilden dus graag een bedrijfsopleidingsplan (BOP) opstellen, maar hoe pak je dat aan? Er komt veel bij kijken, zoals: Wat zijn de competenties van je medewerkers, aan welke is nog behoefte in het bedrijf, welke opleidingen zijn er? Dan is het lastig om door de bomen het bos te blijven zien.
 
Opleidingsbeleid professionaliseren
Daarom hebben we OOM om hulp gevraagd. De regiomanager Jet Ruiter, onze HR-medewerker en ik hebben eerst bekeken wat er bekend was aan competenties van onze personeelsleden en persoonlijke opleidingsplannen. Vervolgens hebben we besproken wat zou helpen om het opleidingsbeleid te professionaliseren. Het advies was onder andere om de opleidings- en inzetbaarheidmatrix aan te schaffen van PKM; een handig middel om de competenties van je medewerkers te kunnen managen, in lijn met de strategische doelen van je bedrijf. Na het invullen ervan kunnen we aan een BOP gaan werken.
 
Overzicht en grip
We zijn nu nog druk bezig met het beoordelen en invoeren van de competenties in matrix. Toch ben ik al heel enthousiast. Straks hebben we alle competenties van alle medewerkers in kaart, en kunnen we zien welke kennis en vaardigheden er nog nodig zijn om onze doelen te halen. Daarna kunnen we in een BOP de opleidingen plannen en een kostenoverzicht maken, waarin we de vergoedingen van OOM meenemen. Geen hap snap werk meer, maar overzicht en grip. Dat was precies wat we nodig hadden.’
 
Ook behoefte aan OOM-advies? Neem contact op met je regiomanager.