‘Inzetbaarheidsmatrix is handig praatstuk’
Marloes Verbeek is P&O-medewerker bij Van Beek in Drunen. Toen ze van onze regiomanager Jet Ruiter hoorde over de inzetbaarheidsmatrix, stuiterde ze van enthousiasme. ‘Dat wilde ik ook!’
‘Bij Van Beek werken we met zo’n 45 man aan de verkoop, engineering en productie van schroeftransportsystemen. Wat dat zijn? Met schoeftransporteurs kun je horizontaal en verticaal poeders, granulaat en pasta’s transporteren. Elk systeem is maatwerk. We hebben klanten in de food, de chemie en de recycling.
Professionaliseringsslag
Op dit moment is ons bedrijf bezig met een professionaliseringsslag. We willen onder andere groeien in kennis en omzet. Voor het onderdeel kennis ben ik verantwoordelijk. Dus toen ik las over de OOM-workshop over het BOP, was ik direct geïnteresseerd. Ik wilde graag weten hoe ik het vergroten van het vakmanschap bedrijfsbreed kon aanpakken. Helaas kon ik op die datum niet.
Inzetbaarheidsmatrix
Gelukkig bleek regiomanager Jet Ruiter het BOP ook in een-op-een-afspraken toe te lichten. Wat me onmiddellijk aansprak was de inzetbaarheidsmatrix; een onderdeel van het BOP waarin van elke medewerker de opleidingen, ervaring, ambities en toekomstige arbeidsjaren zijn opgenomen. Net als de vervaldata van diploma’s en certificaten. Het document geeft dus inzicht in wat je aan vakmanschap in huis hebt, wat je nog mist en waar knelpunten zijn te verwachten.
Opleidingsbeleid plannen
Ik stuiterde van enthousiasme; dat wilde ik ook! De regiomanager schakelde haar samenwerkingspartner van metaaladviesbureau PKM in, en hij begeleidt me nu bij het invullen. Kost even tijd -zo’n 2 tot 3 afspraken- maar straks heb ik één compleet document, waarmee ik zelf eenvoudig een BOP kan schrijven en ons opleidingsbeleid voor de komende 3 jaar gedetailleerd kan plannen.
Ontwikkelbudget
Bovendien is het een handig praatstuk voor de leidinggevenden in het bedrijf; het maakt inzichtelijk waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en welke kansen er nu en in de toekomst liggen voor de medewerkers. Super, en dat helemaal voor niets, want de begeleiding wordt gefinancierd vanuit OOM’s Ontwikkelbudget.’
Ook behoefte aan OOM-advies? Neem contact op met je regiomanager. Kijk hier voor meer informatie over het Ontwikkelbudget.