Het OOM-kantoor is gesloten van 23 december tot en met 1 januari. Vanaf 2 januari staan we je weer graag te woord. We wensen je fijne feestdagen!

Resultaten Themaperiode Landbouwmechanisatie

Nieuwsbrief april

meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Resultaten Themaperiode Landbouwmechanisatie

Van 1 oktober 2018 tot en met 1 april 2019 organiseerden we de themaperiode Landbouwmechanisatie. Wat werd daarvoor op touw gezet en wat was daarvan het resultaat? Even informeren bij projectleider Anton Verlaan.
 

Door middel van themaperiodes werken we gericht aan het versterken van het vakmanschap in steeds een andere branche in het mkb-metaal. Zo’n themaperiode begint met een onderzoek naar de belangrijkste technologische ontwikkelingen in de betreffende branche in relatie tot het vakmanschap. De onderzoeksresultaten toetsen we bij experts.
 
Dealertrainingen
In de landbouwmechanisatie zijn 850 OOM- bedrijven actief, met in totaal zo’n 10.000 werknemers. Uit het onderzoek voor de themaperiode Landbouwmechanisatie bleek dat er bij deze bedrijven al heel veel aan moderne technische scholing gedaan wordt. Medewerkers maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van de goede, specifieke dealertrainingen. ‘Maar er was wat minder aandacht voor basiszaken als elektrotechniek en hydrauliek. Ook op taalgebied en klantcommunicatie was nog een stukje te winnen,’ vertelt regiomanager Anton Verlaan, projectleider van de themaperiode Landbouwmechanisatie.
 
Speciaal cursusaanbod
In de themaperiode maakten 130 werknemers gebruik van een cursusaanbod dat we speciaal voor de branche hadden samengesteld. De OOM-cafés voor Mechanisatie -  reeksen van 4 bijeenkomsten voor werkgevers over personeelszaken, technologische ontwikkelingen en opleiden - die we in verschillende regio’s organiseerden, werden goed bezocht. En het onderzoeksrapport dat we publiceerden over het vakmanschap in de branche, werd onder andere door brancheorganisatie Fedecom met enthousiasme ontvangen.
 
Persoonlijke ontwikkeling
‘Het is mooi om te zien dat de werkgevers en werknemers echt wat aan onze themaperiode hebben gehad, zegt Anton Verlaan. ‘Ondanks de drukte van het alledaagse werk maken bedrijven meer gebruik van het scholingsaanbod en wordt er meer aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. In vergelijking met vorig jaar is het aantal medewerkers dat deelnam aan cursussen met 12 procent gestegen. Het aantal deelnemers aan cursussen met betrekking tot talen en persoonlijke ontwikkeling steeg zelfs met 37 procent.’
 
Netwerken
De themaperiode Landbouwmechanisatie heeft dus vooral voor bewustwording van het belang van talen en persoonlijke ontwikkeling gezorgd. ‘Maar wat ook opviel waren de open gesprekken tussen ondernemers tijdens de OOM-cafés voor Mechanisatie,’ zegt Anton Verlaan. ‘Veel ondernemers bespraken openlijk hun uitdagingen en gaven elkaar tips. Een paar groepen ondernemers willen zelfs op deze manier door met netwerken.’
 
Benieuwd naar de stand van zaken van het vakmanschap in de mechanisatie? Lees ons onderzoeksrapport Mechanisatie verandert.